dimecres, 28 de febrer del 2018

LA COMPOSICIÓ


En aquest taller vam treballar la COMPOSICIÓ fotogràfica. 


Ens vam adonar que ara, si tenim una càmera, poques coses hi ha que depenguin exclusivament de nosaltres amb tots els avanços tecnològics, però sí que n'hi ha una que la màquina no la podrà substituir mai i aquesta és, la nostra mirada. 


La composició fotogràfica tracta precisament de com nosaltres percebem la realitat i com la reflexem en una fotografia. 


Tanmateix existeixen una sèrie de lleis que serveixen com a base perquè les nostres fotos estiguin ben compostes. Aquestes lleis o regles, com totes les altres, no són d'obligat compliment però conèixer-les ens ajudarà a millorar infinitament la composició de les nostres imatges.






La simplicitat
En composició fotogràfica, la major part de les vegades, menys és més. Això vol dir que hem d'evitar registrar a la foto tots aquells elements que desviïn l'atenció del missatge que vulguem donar.

La llei de la mirada
Aquesta llei diu que quan estem fotografiant a un subjecte hem de deixar un espai, també anomenat aire, en la direcció en què el protagonista està mirant. Deixar aquest espai provoca la il·lusió que aquest subjecte està observant alguna cosa, encara que no ho vegem, i desperta l'interès de l'espectador.

Llei de l'horitzó
Aquest principi de la composició diu que si separem el que estem enquadrant en tres parts iguals, l'horitzó hauria d'estar a prop d'una de les dues línies que el divideix.
Ley del horizonte
Parlem de la línia de l'horitzó però aquesta regla és vàlida per a totes les imatges que tinguin una línia més o menys horitzontal que divideixi la composició en dos espais significativament diferenciats.

La simetria
Una altra tècnica que cal tenir en compte a l'hora de compondre és la simetria. Tot i que les composicions poden ser simètriques o asimètriques.
En les fotografies composades simètricament, els elements estan col.locats de manera igual o similar a dalt o a baix, a la dreta o a l’esquerra de la imatge.
Per contra, la composició asimètrica té com a característiques ser irregular pel que fa a estructura però dinàmica i àgil. Aquest tipus de composició no disposa dels elements desordenadament només els organitza de diferents formes.

A més a més en la composició s’ha de tenir en compte tots els altres elements de la fotografia: la llum i el color, el moviment i la perspectiva.
Aquests els vam treballar més en els altres tres tallers i concretament en aquest, tenint en compte tots els anterior aspectes, vam “imitar composicions” de fotografies de persones i d’algunes cèlebres obres obres d’art. Per això en grups de 3 o 4 alumnes i càmera en mà , havíem de trobar la posició, el lloc, la llum, el pla i l’angle que aconseguís la mateixa “mirada” que l’original.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada